onsdag den 5. juni 2013

Cool crazy tematik

Hov, jeg gider godt høre på Ida Marie Hede tale TEMATISK om sin unikkke out-of this-world-bog Det kemiske bryllup, i et interview i Information, og det er det sidste, jeg plejer at gide at høre en forfatter tale om og som, men det er jo fordi hun tænker og praktiserer tematik lige så målrettet flintrende og flintrende hybridt - som et "flow" med hendes eget ord - som alt andet i sin bog, herunder stil:

– Kan du forstå, hvis man synes, at din nye bog er 70'er-syret?
Det kemiske bryllup er afgjort inspireret af en litterær tradition, der er hallucinatorisk. Samtidig leger bogen tematisk med fantasier om 1970’erne. Men bogen har ikke røget en bon, den er ikke en flipper. Den er præcis i både sprog og tematisk flow.

– Er det ikke lidt fortænkt, at de der tvillinger bliver født af en højttaler? Helt ærligt?
Helt ærligt: Så er det i hvert fald ret gennemtænkt – og her kan man vel aldrig tænke for meget? – at de ikke bliver født af hverken en kvinde/livmoder, en bengalsk tiger eller ud af Rundetårn. Højttaleren tager pladsen som fødselsmaskine for at kickstarte bogens temaer: Ideerne om ophav, reproduktion samt spørgsmålene om, hvad samhørighed og fællesskab kan tage form som, når de konventionelle familiestrukturer ikke længere findes. Højttaleren peger på, hvordan det teknologiske allerede er en integreret del af både nuets og fremtidens reproduktionsmetoder. Samtidig er højttaleren en teknologi, der (på esoterisk vis) rummer kulturelle erindringer, f.eks. rester af pop og punkmusik, der sætter sig som genetiske prægninger i tvillingerne. Vi er aldrig afgrænsede fra verden. I samtiden er vi måske endda i fuld øjenhøjde med objekter og subjekter, lyde og billeder, iTunes-playlister og hollywoodstjerner. Derudover giver det ingen mening for litterære figurer i min form for spekulativ prosalyrik at agere psykologisk, og den kunstighed understreger højttaleren.

– Hvilke menneskelige dilemmaer optager dig?
Mange. Om det er muligt at begribe, at materialer er levende og autonome. Hvordan vi interagerer med objekter, teknologier, billeder, lyd, og hvordan det påvirker vores måde at indgå i nye fællesskaber på. Hvad solidaritet kan være i dag. Om nye reproduktionsteknologier vil ændre vores leveformer, kroppe, køn og selvforståelse.

- og jeg tager også lige det her svar med, fordi det er sjovt - og det burde jeg måske også have fremhævet mere i min afmægtigt overfladeskøjtende anmeldelse, hvor afsindigt SJOV, Hede er! 

– Hvad er der galt med et godt gammeldags plot?
Ikke så meget. Et plot kan være mange ting. Det gode gammeldags af slagsen kunne man dog iklæde almuedragt og anrette fint i en montre på Nationalmuseet. Det har stor historisk betydning, det skal ikke undervurderes, og det vil tiltrække mange børnefamilier og turister.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar