tirsdag den 4. december 2012

Er INGEN enige i, at Klougart-nomineringen udviser en EKLATANT(et) mangel på smagsdømmekraft!?

(STATISTIKKEN DOKUMENTERER, AT JOSEFINE KLOUGART ER DEN NYE PETER HØEG, BARE VÆRRE, ALTSÅ RENT STATISTISK:)

Nu er der gået 4 dage siden, Asger Schnack og Lilian Munk Rösing (som deres tredje og næstsidste nominering) nominerede Josefine Klougarts roman En af os sover og Kim Leines roman Profeterne fra Evighedsfjorden til Nordisk Råds Litteraturpris 2012, og INGEN som helst har, så vidt jeg har set og søgt og googlet, offentligt protesteret mod eller bare sat spørgsmålstegn ved rimeligheden i at nominere Klougarts anden roman 2 år efter, at Schnack og Rösing, i deres første nominering, til temmelig stor offentlig forargelse nominerede hendes debutroman Stigninger og fald. Og det er sgu da fandeme en langt mere kritisabel nominering denne anden gang, fordi det ER anden gang: At fejle er menneskeligt, men at fremture i fejlen er forbryderisk. Schnacks og Rösings seks nomineringer - Klougart, Voetmann, Katz, Grønfeldt, Leine, Klougart - postulerer, at Klougarts to bøger ikke bare hører til de sidste 3 års allerallerallerbedste (skrevet af en forfatter, der ikke allerede har fået prisen (det har af nulevende kun Rifbjerg, Willumsen, Tafdrup, Nordbrandt, Aidt)), som dansk litteraturs høje niveau og umuligheden i at sammenligne Rundetårn og et tordenskrald taget i betragtning er en ikke lille gruppe værker, men dels at hendes debutbog var så exceptionelt, uforholdsmæssig fremragende, at det blev den første nominerede debutbog nogensinde, og dels at bog nr. 3 er så exceptionelt, uforholdsmæssigt fremragende, at hensynet til udpegnings-diversitet må vige, så et udvalg (måske ikke for allerførste gang; jeg har ikke haft adgang til udvalgshistorikken, men som noget yderst sjældent, se nedenfor) 2 gange peger på den samme forfatter og for allerallerførste gang nominerer en forfatters bog nr. 3 (og for kun anden gang overhovedet nominerer en bog nr. 3) efter at have nomineret debutbogen. Og nu taler vi slet ikke kvalitet - OG DET VIL JEG GERNE HELT KORT GØRE: DER ER MASSER AF BØGER (se blogpost nedenfor for bare i år) DER ER LANGT BEDRE END KLOUGARTS TO BØGER, OG MASSER AF LANGT STÆRKERE FORFATTERE (også fra Klougarts egen generation, fra Amalie og derhendad), DER ALDRIG ER BLEVET NOMINERET (bare fx. af årets forfattere Hans Otto Jørgensen (som Klougart ustadigt jo er en forpulet epigon af) og Christina Hesselholdt og Pia Juul) - men bare statistik:

Ingen andre debutbøger er blevet nomineret

1 bog nr. 2 er blevet nomineret (Peter Høegs Fortællinger om natten)

1 bog nr. 3 er blevet nomineret (Peer Hultbergs Requiem, der udkom ca. 15 år efter nr. 2, Klougarts nr. 3 udkom året efter nr. 2, der udkom året efter debuten)

1 gang er en bog nr. 3 og 4 blevet nomineret (Requiem og Præludier - men med 3 år imellem)

1 gang er en bog nr. 2 og 4 blevet nomineret (Fortællinger om natten og De måske egnede - med 3 år imellem)

2 gange er 2 bøger af samme forfatter blevet nomineret med 2 år imellem (2 slavebind af Thorkild Hansen, 2 digtsamlinger af Henrik Nordbrandt)

3 forfattere er blevet nomineret 4 gange (Thorkild Hansen (vandt med Slavernes øer), Dorrit Willumsen (vandt med Bang), Henrik Nordbrandt (vandt med Drømmebroer))

4 forfattere er blevet nomineret 3 gange (Jørgen Gustava Brandt, Peter Seeberg (vandt med Om fjorten dage), Svend Åge Madsen, Peer Hultberg (vandt med Byen og verden))

21 forfattere er blevet nomineret 2 gange (Villy Sørensen (vandt med Uden mål og med), Klaus Rifbjerg (vandt med Anna (jeg) Anna), Poul Ørum, Inger Christensen (vandt HVERKEN med Det eller Alfabet),  Elsa Gress, Thorkild Bjørnvig, Tage Skou-Hansen, Cecil Bødker, Ivan Malinowski, Peter Høeg, Suzanne Brøgger, Kirsten Thorup, Klaus Høeck, Jens Smærup Sørensen, Ib Michael, Kirsten Hammann, Peter Laugesen, Pia Tafdrup (vandt med Dronningeporten), Morten Søndergaard, Thomas Boberg, Vibeke Grønfeldt)

SÅ DERFOR VIL JEG GERNE URETORISK SPØRGE LILIAN MUNK RÖSING OG ASGER SCHNACK: HVAD GØR JOSEFINE KLOUGARTS 2 ROMANER (OG SPÆDE FORFATTERSKAB) SÅ EXCEPTIONELT, UFORHOLDSMÆSSIGT FREMRAGENDE SAMMENLIGNET MED ALLE MULIGE ANDRE FØR OG NU, SOM STATISTIKKEN FORTÆLLER OS, AT DE (OG DET) ER!!!!!!!!!!!?????????

11 kommentarer:

 1. Enig, hvad i alverden har LMR gang i? Hvordan kan det være at Hans Otto Jørgensens fantastiske bøger aldrig nomineres?!? :(
  ps Tafdrup har vist også fået den og er nulevende?

  SvarSlet
 2. Sandt nok! Heldigvis! Jeg retter!

  SvarSlet
 3. Altså heldigvis, at hun er levende nu! Havde bare fortrængt, at det virkelig var rigtigt sandt, at Dronningeporten vandt!

  SvarSlet
 4. Det virker meget politisk: hermed beviser vi, at det er os, der bestemmer, uanset hvad kritikken siger. Det er bare meget at ofre på andre, mere interessante forfatteres vegne. Asger is in love.

  SvarSlet
 5. Kommer denne kommentar i avisen? Det bør den, tænker jeg. Den er jo netop rent statistisk (bortset fra lidt majuskler hen mod mod slutningen af brødteksten (de skal måske files mere koldsindige)) - altså ligevægtig og ikke (som nederste anonyme kommentar) lummert insinuerende.

  SvarSlet
 6. Nej, den kommer ikke i avisen, desværre (bortset fra at ikke få læser her, I klikker ind som rasende (anonyme)!), fordi en anden omtale af nomineringen er planlagt.

  SvarSlet
 7. Jeg er helt enig i PA´s kommentar (og dine i øvrigt). Det virker som om, det er vigtigt for AS og LMR at vise, at de bestemt ikke tog fejl første gang, og det vil de vise med denne nominering.
  Det er fuldstændigt absurd at de vælger at indstille Klougart igen. Jeg har også undret mig over, at det er blevet mødt af stilhed. Det bør ikke forbigåes i stilhed for denne indstilling er bare at gøre grin med alle de forfattere, der har fortjent en nominering. Bl.a. Hans Otto Jørgensen. Kan du ikke skabe mere opmærksomhed om det i avisen?

  SvarSlet
 8. det er helt helt og aldeles uhørt og besynderligt, at hverken Jørgensen eller Hesselholdts autofiktive trilogier er blevet nomineret, men derimod en ung skribent, der sampler deres lyd - Schnack og Rössing er så blot to mere i den gifttromleflydende-victoriabarstyranniserede andedam, der viser sig slet ikke at have tæft

  SvarSlet
 9. haha; og det kommer fra mesteren i at misbruge taletid til at pege på venner og forelskede; hehe : åh men så er det måske fordi du kender den feeling. Og hvad er det nu man sagde engang: <"ordener hænger man på idioter, stjerner og bånd hører adelen til; men har man hjerne kan man jo gerne undvære orden og stjerne". Anonymiteten er til frygten for fjender

  SvarSlet
 10. Enig, Lars. Jeg synes jo stadigvæk, at Josefines bøger udviser stort talent. Mao. hun er god og hendes bøger fine, men tænker først og fremmest på alle de bøger, der ikke er blevet nomineret. Bøger af Peter Laugesen, Ursula Andkjær, Hans Otto, Pablo, Nielsen og ja, for fanden, Jungersen (er den ikke udkommet i år?).

  SvarSlet
 11. Nå ja, glemte Hagens White girl?

  SvarSlet