lørdag den 4. september 2010

Og så af sted til Fanø (kom med!)

Pressemeddelelse:

VED HAVET

Romanoplæsning den 4. september 2010

Over 40 forfattere samles den 4. september til en oplæsning, som formentlig er den største markering af et enkelt dansk litterært værk nogensinde. Oplæsningen gælder Peter Seebergs roman Ved havet, den vil finde sted på tre forskellige lokaliteter i Vadehavet og vil have deltagelse af forfattere som Pia Juul, Thomas Boberg, Henrik Have, Jan Sonnergaard og Dy Plambeck. Der er i øvrigt indlagt musikalske optrædener spændende fra barokmusik over aktuelle rockbands som Kloster og Kellermensch til abstrakt lydkunst. Begivenheden er dels en fejring af en af Danmarks største prosaforfattere, dels en slags litterært eksperiment, der vil sætte ord og verden sammen på en usædvanlig, men højst konkret måde.

Ved havet er Peter Seebergs fjerde og sidste voksenroman, udgivet på Forfatternes forlag Arena i 1978. Bogen omhandler en folkevandring til havet en sommersøndag i 1970'erne. Omkring 100.000 mennesker opsøger stranden på Rømø den dag, fra det nybagte forældrepar med spædbarnet i en varm bil til plejehjemsudflugten i bus. Romanen følger over 35 personer igennem et fletværk af små scener; dens styrke er de præcise, indlevede portrætter, men den er også lyrisk, som om den flimrer af solskin og hav.

For at indfange noget af Ved havet's mangetydighed arrangerer Vadehavsfestivalen 2010 tre oplæsninger af romanen tre forskellige steder ved havet den 4. september. Denne dag er valgt, fordi tidevandsforholdene den 4. september gør det muligt at spejle det skifte mellem ebbe og flod, som i høj grad strukturerer romanens forløb (se Appendix). De tre oplæsninger vil altså ikke blot følge bogen i dens bogstavelige indhold, men vil også sætte bogen i direkte forbindelse med det hav, den handler om.

Ved havet vil blive læst op på Lakolk Strand på Rømø, hvor Seeberg selv havde fritidshus og kom igennem mange år, i Odense Feriekoloni, et tidligere strandhotel på Sønderho Strand på Fanø, og ved Blåvandshuk Fyr, Vadehavets nordlige grænse og Danmarks vestligste punkt, alle tre steder med start kl. 12.

Muligheden for at høre romanen læst op i sin helhed er temmelig enestående. Vadehavsfestivalen håber dog også, at tilhørerne vil benytte lejligheden til at gå en tur på stranden, at de vil benytte cafeerne på de tre oplæsningssteder, at de vil blive til festen ud på aftenen, kort sagt at de vil tage del i fejringen af Peter Seeberg og bidrage til stemningen. Romanens klare prosa og dens opbygning med de mange små selvstændige scener gør, at man udmærket kan høre selv korte partier af den med udbytte. Forlaget Gyldendal genudgiver i øvrigt Ved havet i anledning af oplæsningen, og bogen vil blive forhandlet på oplæsningsstederne.

De tre oplæsningsscener vil have romanens forløb fælles, men vil fortolke teksten forskelligt:

I Lakolk på Rømø vil scenen befinde sig i et telt på selve stranden. En direkte og fortløbende oplæsning, hvor omkring tyve oplæsere tilsammen vil læse romanen i sin helhed. Oplæsningen vil om aftenen blive afsluttet med en koncert af komponist Hans Peter Stubbe Teglbjærg, en hommage til Peter Seeberg baseret på reallyde fra Rømøs strand.

På Sønderho Strand på Fanø bliver det en mere eksperimenterende fremførelse. I Odense Feriekoloni, et tidligere strandhotel, vil forfattere og digtere i forskellige samarbejder oplæse og performe romanens mange små scener ud fra den fragmentariske æstetik, som var en væsentlig del af Peter Seebergs modernisme. Også her vil der indgå musikalske optrædener.

Ved Blåvandshuk Fyr er der ikke tale om en scene i traditionel forstand, men om en slags landskabs- og lydkunst. Bogens syv kapitler er blevet fordelt til syv forskellige litterære og musikalske ensembler og vil blive transmitteret live til en række højttalere placeret i landskabet omkring fyret fra oplæsere og musikere i fyrets top. Fyret tilbagegår til sin almindelige brug ved lygtetændingstid kl. 20.12, hvorefter de afsluttende optrædener foregår i et cafételt på fyrets parkeringsplads.

Vadehavsfestivalen 2010 er et samarbejde mellem Esbjerg, Fanø, Tønder og Varde kommuner. Romanoplæsningen "Ved Havet" er støttet af Kulturministeriet og Kulturaftalen Vadehavet. Kunstnerisk leder af oplæsningen er forfatteren Jeppe Brixvold. En fuldstændig liste over optrædende forfattere og musikere kan findes i programmerne for de tre scener, som er vedhæftet denne pressemeddelelse. Oplæsningen i Odense Feriekoloni på Fanø kræver som den eneste af de tre oplæsninger billet: Billetter til hhv. 100 og 150 kr. (den sidste type med aftensmad inkluderet) kan købes gennem Fanø Turistbureau på www.visitfanoe.dk. Information og program for de tre scener vil løbende blive opdateret på www.vadehavsfestivalen.dk og på facebookgruppen "Ved Havet".

1 kommentar:

  1. det er sgu interessant i lille DK. Og hér var man ude af stand til at reagere på sin egen kalenderindskrivning. Håber, det fyldte.

    SvarSlet