News Feed

Visse romaner har det med at skifte mellem forskellige arbejdstitler under tilblivelsen, det er sket med min nye roman, som først hed ”Hærfuglen skriger ikke”, derefter ”Bæstet fra skoven”, som blev udskiftet med det mere mumlende-anonyme ”Det havde været en tør sommer”. Men efter en snak med min redaktør på Gyldendal, den gode Niels Beider, vil vi vægte romanens komik lidt mere end dens tragik, hvilket giver sig til kende i den endelige titel. Bogen udkommer i år, men en udgivelsesdato er endnu ikke fastlagt.
Salgstekst vedr. Henning Mortensens roman ”Hr. & Fru Sørensen ser syner”
I en østjysk skov nær en lille købstad ligger et solidt kampestenshus. Her bor et midaldrende ægtepar, Anders og Marie Sørensen. Han er terapeut, hun krimiforfatter. De lever i en tryg verden og har det godt med hinanden.
Hvad de ikke ved er, at Anders helt tilbage i gymnasietiden har været genstand for en klassekammerat, Charlotte Münsters erotiske fantasier. Efter en skilsmisse opsøger hun ham, og under dække af at være terapeutisk klient indleder hun et grotesk erobringstogt rettet mod sin terapeut, hvilket bakkes op af hendes storebror, dværgen Hermod, en kriminel galning, der trods sin lidenhed har umådelige fysiske kræfter og tilligemed et hoved fyldt med storladne ideer.
De to commedia dell’arte-figurers bizarre snigløb sker samtidig med, at Marie efter et flåtbid indlægges med den farlige hjernebetændelse TBE. Dette medfører, at hun gennem en længere periode af sindssyge oplever, at hendes selvskabte, litterære personer får eget liv, hun kan ikke længere styre dem. En hovedperson, en ung kvinde, gør ganske enkelt oprør mod sin forfatter.
Gennem et elektrisk arrangement (hemmelige mikrofoner og højtalere) har Marie gennem årtier kunnet følge med i fra sit arbejdsværelse, hvad der foregik i terapirummet. Denne ulovlige ordning har været en pagt mellem Marie og Anders og er tilvejebragt, så forfatteren kan hente inspiration: at lytte til klienters mest intime betroelser, gråd og paniske udsagn.
Hermod afslører imidlertid ægteparrets kriminelle fidus, og de to søskende har nu en klemme på Anders, thi en afsløring vil betyde skandale og en ødelæggelse af ægteparrets indtægtskilder. Anders tvinges til at makke ret, og gennem yderligere pression (morfinforgiftning) ender han med at acceptere rituelle absurditeter, der for altid vil smadre hans forhold til den elskede hustru, Marie.
Det ender dog med, at Anders træder i karakter, og læseren skal opleve blodig morderiskhed, som ikke skal afsløres her. Mens den hospitaliserede Marie kæmper mod sine luftige gespenster, gør Anders op med sine absolut mere kødelige, men mindst lige så bizarre og uforståelige, og historien ender med, at ægteparret, hr. og fru Sørensen, prøver at generobre det tabte og fredelige land, hyggen.
Marie har fået stof til en ny krimi baseret på deres oplevelser, og den bæres frem af temaet: Hvad kan der ske af ulykker, hvis et menneske som Charlotte Münster kræver kærlighed og kaster skylden på verden, hvis hun ikke får den.
Det er motivet i Maries roman, og det er det samme sujet i undertegnedes, ”Hr. og Fru Sørensen ser syner”, den foreliggende. Et evigt tema, som her behandles i tragikomisk belysning.
Comments
Lars Bukdahl