fredag den 10. marts 2017

Vildt fornuftige præmier

Statens Kunstfonds litterære udvalg har givet præmier på 5 x 50.00 til 5 forfatter af 5 bøger, Christina Hesselholdt for Vivian, Andreas Pedersen for Fryden, Harald Voetmann for Sulpicia. En romersk digter - alle de 3 bøger har jeg være uforbeholdent vild med - og Katrine Wiedemann for Ved guderne bord, som jeg har læst begyndelsen på 8som var god) og Jan Oksbøl Callesen for Hr. Løve og æbletyven. I stedet for Jan Sonnergaard er litteraturprofessor Dan Ringaard trådt ind i udvalget, det kan kun være en god ting!  Ikke mindst Andreas' vildt underanmeldte og dermed også undervurderede debutbog Fryden skal udvalget have ros for at have fået øje på. Og det er heller ikke ufornuftigt, hvad de skriver om den (link til hvad de skriver om de andre: her):

”Fryden” af Andreas Pedersen, Gladiator
Digte, noter, prosastykker og andre tekster, nærmest løsrevne som optegnelser, kritik, system og ikke system, blandes i en særegen skrift i Andreas Pedersens ”Fryden”. Overordnet handler det om at leve et liv. Med alt, hvad det indebærer. Med kæreste, forældre, søskende. Barndomserindringer. Ungdomsoptegnelser. Dannelse, omdannelse. Andreas Pedersens skarpe og finurlige sætningskonstruktioner rummer på én og samme tid både de store og de helt små øjeblikke om det at være til. Nu. Som en ung voksen. Uden bekymringer, med bekymringer. Uden sorg, med sorg. Der er ingen tvivl om, at Andreas Pedersens debut med en bog så præcis og så velsyngende, er rasende flot i sin opbygning, hvor hans ærlige blik og syn på tilværelsen sætter sig fast. Og bliver siddende. Usentimentalt sine steder. Andre steder meget rørende og hudløst. Sproget er i sig selv som lussinger og kys. ”Fryden” er som bog ikke genrebestemt. Den rummer på en måde også det hele.  Og genrebetegnelsen ”liv” sætter vi ikke på bøger. Endnu. "

Billedresultat for Andreas Pedersen 

1 kommentar:

  1. Lille rettelse: Dan Ringgaard er trådt ind istf. Malene Fenger-Grøndahl. Sonnergaard er blevet erstattet af Inger-Lise Hornemann.

    SvarSlet