fredag den 3. februar 2017

Okay, der ER nu en alvorlig konkurrent til Bukdahls Bet -

- den Smalle Litteraturpris; det kan ikke skjules længere! nemlig

SCHADEPRISEN
Billedresultat for schadeprisen 2016

mindre litterær og gøglet og tyrannisk (har det samme dobbelte jury-bureakrati som Montana-prisen), men den er godt nok barberbladshvislende tæt på, og virkelig pinligt kender jeg faktisk IKKE 2 af de fire nominerede værker (den ene vinder, Salatfeber, var en klar bobler til seneste Bet), hvilket det ser ud til at jeg i den grad burde! Smalt showdown!

2 x omtale:

"Schadeprisen uddeles af Krabbesholm Højskole i samarbejde med Jyllands-Posten. Prisen, som er på 100.000 kr., er et tilskud fra Skive Kommune. Det gives til en forfatter/kunstner, der i det forgangne år har forholdt sig aktivistisk til litteraturen:
"Prisen gives til et værk med en multidisciplinær aspiration [...] et værk, hvor litteraturen er et centralt element, men hvor den antager former og frembringer motiver, vi ikke har kunnet forestille os." (Schadeprisens fundats).
Schadeprisen er opkaldt efter Jens August Schade, der blev født og døde i Skive. I Schades bøger løftes hverdagen ud i en universel åndelighed, en kosmisk rasen, med inddragelse af grafik, typografi, tegning og maleri i tæt samarbejde med billedkunstnere.
Indstiftelsen af prisen er for Krabbesholm Højskole kædet sammen med oprettelsen af højskolens nye aktivistiske litteraturlinje, som vil have litteraturen ud i verden. Med det samme! Og i kraft af en bred vifte af medier.
Et bedømmelsesudvalg bestående af Ida Marie Hede, Amalie Smith og Mathias Kokholm har nomineret fem forfattere/kunstnere til Schadeprisen 2016:

 • Ursula Reuter Christiansen: 'Skarpretteren'
  Bogværk og udstilling fra 2016. Med reference til Ursula Reuter
  Christiansens bog fra 1986 og hendes film 'Skarpretteren', der efter sin fremkost i 1972 har opnået klassikerstatus som kønspolitisk værk.
   
 • Kasper Hesselbjerg: 'Salatfeber'
  Tekst, skulpturer og østersservering. Eksperimentel gastronomi,
  der omkoder verden og finder absurde, velsmagende sammenhænge i tingene.
   
 • Anne Mette Schultz: 'Institut for anvendt tale'
  Performance og bog i stort format om et fiktivt institut. På én
  gang højpandet filosofisk og lavkomisk, absurd og intelligent.
 • Jørgen Michaelsen: 'Forårsoffensiv i Danmark'
  Kortfilm produceret til tvKUNST. En munter Danmarkskrønike.

  Satirisk dada-montage af arketypisk, historisk tv-dokumentar.

   
 • Lea Marie Løppenthin: 'Marts er bedst'
  Håndsyet sanghæfte med akvarelmalet, solgult omslag. Digtene
  fører 70'ernes mantra om, at det personlige er politisk, op til en nutid med internet og antidepressiver.

Vinderen udpeges af Schadeprisens bedømmelseskomité: David Jacobsen Turner, Mikkel Bruun Zangenberg og Nanna Debois Buhl.
Prisoverrækkelsen finder sted på Krabbesholm Højskole lørdag den 3. december kl. 15. Jyllands-Postens litteraturredaktør David Jacobsen Turner vil motivere valget af vinderen, og Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard overrækker prisen på 100.000 kr.
I forbindelse med prisoverrækkelsen udgiver Krabbesholm en publikation om SCHADEPRISEN og arrangerer en udstilling med værker af de nominerede i højskolens kunsthal FOUR BOXES."


"TO FORFATTERE DELER SCHADEPRISEN 2016
Ursula Reuter Christiansen og Kasper Hesselbjerg er kåret som de første vindere af Schadeprisen, der uddeles af Krabbesholm Højskole i samarbejde med Jyllands-Posten.
Priskomitéen fremhæver, at de to meget forskellige værker på hver sin måde lever op til prisens ide om at hædre litteratur, "der antager former og frembringer motiver, vi ikke har kunnet forestille os".
"Med de to værker i hånden har vi den dybe, revolutionære, udfordrende parole og aktivisme over for den legende invitation til et litterært gæstebud. De to pristagere inkarnerer både Schades lyse og mørke side", fremhæver dommerkomitéen.
Ursula Reuter Christiansens "Skarpretteren" var oprindelig en kortfilm fra 1972, som nu har fået nyt liv som stort bogværk. Fortællingen handler om en kvinde, der ammer en dødssyg soldat og siden halshugges af en rødklædt bøddel. Dommerkomitéen kalder den "en kollektiv kraftpræstation: Reuters ekspressive filmmateriale og tekst, Gitte Broengs præcise kortprosa og Louise Sidenius' stærke layout mødes i et særdeles vægtigt og visuelt forførende værk".
Kasper Hesselbjergs "Salatfeber" er en rejsebog i brevform, der begynder med, at fortælleren brænder efter at lave en salat, og bogen hænger nøje sammen med Hesselbjergs arbejde som billedkunstner, hvor han bl.a. har fremstillet falske østers i form af sake-opblødte vingummier serveret i keramiske skaller.
"I en tid, hvor alle kokke tilsyneladende tror, de er kunstnere, er der noget befriende ved en kunstner, der tror, han er kok" hedder det i dommer komitéens begrundelse."
Ved prisoverrækkelsen blev de fem nominerede forfattere/kunstnere præsenteret i højskolens riddersal. Ved den efterfølgende udstilling med de nomineredes værker i Four Boxes motiverede Jyllands-Postens litteraturredaktør David Turner dommerkomitéens valg af vinder, og borgmester Peder Christian Kirkegaard overrakte prisen på 100.000 kr. doneret af Skive Kommunes Rent Liv-pulje."

 Billedresultat for schadeprisen 2016

Ingen kommentarer:

Send en kommentar