onsdag den 8. juni 2016

Verdens bedste himmelbeskrivelse i verdens bedste klummer

som er dem, Ursula Andkjær Olsen under titlen "Majalarm" (selvom det er for længst er juni, men hvad forskel gør det?) skriver i Information hver lørdag, og som jeg først opdagede i går, hvor jeg lynlæste de foreløbigt 4 på én gang, hvilket gjorde mig alvorligt svimmel, over den digters stadig mere ekspansive mesterskab, og der er én til i på lørdag, og kan der ikke, nu hendes vidunderlige blog øjensynlig og stærkt sørgeligt er blevet lukket (med et "slut" 20. april) være én i ALLE kommende lørdage:

"1. Himlen, den er delt i to. Tre på hinanden følgende aftener er himlen delt i to: en massiv del, lukket, hvor ingenting bevæger sig, det er den skyede del, og en del, hvor alt kan ske. Sker. Den første aften er det den nederste del af himlen som er lukket, Nikolaj Kirkes tårn mod en massivitet af babyblå, et lidt uldent tæppe, og oven over, over den skarpe linje som udgør tæppets kant, starter den levende himmel i en, hvad skal jeg kalde det, baby-lilla. Aftenen efter er det den øverste del af himlen som er massiv, blå, blågrå, mens den nederste del changerer fra det ferskenfarvede som ligger i bunden over gul til den grønne som ligger lige under tæppets kant, det ligner en cocktail, den V-udskæring, som husene på begge sider af gaden danner tilsammen, jeg har lyst til at drikke himlen, den bliver mørkere og mørkere i bunden, et dunkelt rødt lys, et mærkeligt bundfald i glasset, som får én til at længes mere og mere intenst efter at hælde lys på igen, fylde synet op for at bevare det. Men mørket bundfælder sig.

Den tredje aften er tæppet igen øverst, mørkeblåt, mørkegråt, tungt som ind i helvede og nedenunder: den mest levende himmel hidtil.

2. Livet i byerne (som i Henry David Thoreaus Walden - Livet i skovene).

3. Jeg havde engang et blåt tæppe, som havde den farve som himlens tæppe havde i går, et blåt fleecetæppe, gråblåt, en mørk gråblå på den ene side, en lys gråblå på den anden, gad vide, hvor det er henne nu, jeg kan ikke huske, hvornår jeg havde det sidst.

Hvor.

4. Hvis jeg skal være noget andet end et menneske, så vil jeg være himlen."

3 kommentarer:

  1. Kære Lars. En kommentar ikke til de dejlige klummer af Ursula Andkjær Olsen, men til dit "selvom det forlængst er juni": titlen er tidløs, fordi der står Maja-larm, hvilket hentyder til skinvirkelighedens (Majas slør i østlig filosofi) tilsyneladende handling, dens larm.

    SvarSlet
  2. Genial og guddommeligt smuk himmelbeskrivelse! Det buddhistiske slør - som Tom Kristensen (måske inspireret af Schopenhauer) syrer ud over i Livets Arabesk - staves mig bekendt og ifølge ordbogen Mayas slør. Så jeg synes trods lydligheden, at en sen forårsalarm er en mere oplagt tolkning af titlen (med den anden betydning som en mulig lydlig association).

    SvarSlet