søndag den 12. juni 2016

Man skal være alvorlig eddikemisbruger for at blive sur på Bet'en

Visse har vrisset ad Bukdahls Bet - Den Smalle Litteraturpris, der uddeles i morgen klokken 15 for an Cafe Svejk, og jeg har svaret offensivt positivt:

Comments
Arash Sharifzadeh Abdi
Arash Sharifzadeh Abdi Dejlig lille indspist gruppe.
Svarer du ikke digtere, der sender ind til Hvedekorn længere?

Lars Bukdahl
Lars Bukdahl Kære Hvedekornsbidragydende og WA-anmeldte og vel dermed totalt indspiste Arash. Jeg tør godt garantere, at de 13 på alle mulige ledder sindssygt forskellige nominerede aldrig har spist ved samme bord, heller ikke forskudt - men nogle af dem har helt sikkert, og hvad så? Du er hjertelig velkommen til at komme forbi og blive inddrukket med hvem der end dukker op til den pivåbne prisoverrækkelse på mandag. Og indrømmet, jeg er skrækkelig dårlig til at få svaret indsendere i tide, det er jeg helt ærligt ked af. Kærlig hilsen Prisbestyrer Lars Bukdahl

Bukdahls Bet får igen i år lov til at brede sig over to sider i Weekendavisen. Det er en parodi på en litteraturpris. Prisen er opkaldt efter en anmelder, der helt alene nominerer nogle bøger, han selv har anmeldt positivt eller af andre grunde selv synes om, hvorefter anmelderen spiller dommer og udvælger den af bøgerne, han har bestemt skal vinde. I en kommentar på anmelderens blog forklarer anmelderen, at når han denne gang ikke har valgt bøger af sin bedste ven og af sin kæreste, så er det, fordi han selv synes, han er inhabil, men han vil dog understrege, at hvis han havde givet sig selv lov til det, havde han også valgt dem.
Men det siger jo noget om litteraturens situation i dag. Det hele drejer sig om anmelderens eget lille egomane spil, og forfatterne og deres bøger er staffage og rekvisitter i det store spil om anmelderens fremvisning af sin magt.
Egentlig kunne vi vel helt undvære litteraturen. Anmelderne kunne lige så godt positionere sig og udøve magt ved at anmelde hinandens anmeldelser af andre anmeldere.

Lars Bukdahl
Lars Bukdahl Tænk, jeg troede, jeg på festlig vis ville hædre nogle værker, der ikke har fået den opmærksomhed, de fortjener, på grund af deres såkaldte "smalle" kvaliteter og faconer, men hvad ved jeg? I hvert fald forekommer du, Arne, mere optaget af nominatoren end de nominerede, som jeg såmænd bare håber, at folk, inkl. dig, inciteres til at opsøge og læse. Forklar mig venligst, hvordan jeg holder op med at være egoman, hvis jeg også er det, når og fordi jeg bruger min pegefingers lysstyrke til at pege udenfor kanon, forfatter- såvel som genre- og forlagsmæssigt? (og ja, prisen er en parodi (i sin tid konciperet som en bogstavelig omvending (detournement) af Læsernes Bogpris), men en helt oprigtig én, på spejderære!
(intet svar fra AHP - længere nede i kommentartråden:) 

Per-Olof Johansson
Per-Olof Johansson Lars Bukdahl får nævnt en del navne, som ellers ikke når frem i 'omtalekulturen' og kriterierne synes jeg ok er interessante. Om udvalget helt kan leve op til kriterierne bob-bob. Som udgiver mangler jeg en oplysning om, hvordan bøgerne når frem til ham. Sender forfatterne 2 eksemplarer til WA - et til LB og et til BØGER.

Per-Olof Johansson
Per-Olof Johansson Det jeg mener er, at Lars Bukdahl med de kriterier ikke kan medtage Mikkel Thykier, hvis forfatterskab i den grad er blevet eksponeret med hele to kronikker i Politiken samt tilbud fra Jes Stein Pedersen om at have hele tillægget til sin rådighed til at forklare sig yderligere! At hans seneste udgivelse ikke 'direkte' er nævnt, er jo kun en finte...

Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Signe Gjessing falder vel også udenfor, Udkommet på Gyldendal og anmeldt alle vegne. Han har vist lavet om på reglerne for at få hende med. Tidligere måtte de ikke have været anmeldt i store aviser.

Per-Olof Johansson
Per-Olof Johansson Ja - men nu er det jo kun noget vi leger...😉

Lars Bukdahl
Lars Bukdahl Altså, jeg ser mig jo bare omkring, så rundhorisontalt som muligt, selvfølgelig er det smart at sende mig og/eller avisen et eksemplar, men det er ikke nogen betingelse

Lars Bukdahl
Lars Bukdahl og tjek lige kriterierne, der er ikke noget der forhindrer en meget anmeldt bog eller en kronik-skrivende digter i at blive nomineret til Bukdahls Bet. Nomineret bliver fremragende, smalle værker, som jeg ikke mener har fået den opmærksomhed og hæder, de fortjener, og smalhed findes der mange parametre for, noget, der gør Gjessings og Thykiers fremragende bøger særligt og sært smalle er deres usædvanlige, men velbegrundede formater. Bortset fra det har en del "almindelige" digtsamlinger, også fra store forlag og selv fra Gyldendal, været nomineret mellem år og dag, fordi, som skrevet står i formaliteterne, at en digtsamling altid allerede er smal (med ganske få undtagelser, Lex Y)

2 kommentarer:

  1. ..selvfølgelig taler det til Weekendavisens fordel, at en så afvigende prisuddeling får så meget plads, så min spagfærdige indvending skal slet ikke tælles med! :-)

    SvarSlet
  2. Angående Hvedekorn så var det måske en idé at få en redaktør mere. Jeg har f. eks. også indsendt tekster på et tidspunkt, jeg aldrig fik svar på. Det er en lidt flad fornemmelse.

    SvarSlet