lørdag den 27. juni 2015

Knopskudt jakkeliste

Det smukkeste svar på en tekst er en liste. Min Ekko-anmeldelse af A Most Violent Year har på ekkofilm.dk afstedkommet en top 10 over karakterfulde film-jakker ved Jeppe Mørch - jeg nøjes her med den rene liste (LINK på for nærmere beskrivelser og YouTube-klip):

"”Jeg hepper på kameluldsfrakken!”
Sådan skriver Lars Bukdahl i sin meget positive anmeldelse af A Most Violent Year. (....)
Vi kigger nærmere på nogle personligheder, hvor overtøjet – og hvordan det bæres – har afgørende betydning." 

10. Martin Sheen i The West Wing (min mors yndlingsserie LB)

9. Claes Kastholm i Epidemic (vindjakke!)

8. Toni Servilo i Den store skønhed

7. Michael J. Fox i Tilbage til fremtiden II

6. Ryan Gosling i Drive

5. Robert De Niro i Taxi Driver

4. Peter Fonda og Dennis Hopper i Easy Rider

3. James Dean i Rebel Without a Cause

2. Keanu Reeves i The Matrix

1. Humphrey Bogart i Casablanca

2 kommentarer:

  1. 1 meget vigtig jakke mangler, som Jesper Bernt gør opmærksom på i kommentarfeltet:

    Undskyld, Jeppe, men du har en sort plet på din jakke-liste. Sailors snakeskin jacket i "Wild at heart" (1990) er et højpunkt i filmhistoriens jakkeologi. Både design- og stilmæssigt og som fortællende og metaforisk element. Og det er ikke bare en tilfældig jakke. Den har en intertekstuel historie. I "The Fugitive Kind" fra 1959 spiller Marlon Brando hovedpersonen Val Xavier, kaldet Snakeskin, fordi han altid går rundt i en meget genkendelig snakeskin jacket (lig Sailors), der får en stærk symbolsk betydning til sidst i filmen, da Snakeskin bliver jagtet af hele lillebyen, og han kæmper for at redde sin jakke ud af flammerne. Og den jakke (og arv) bærer Sailor videre. Det er rebelsens og outsiderens arketypiske jakke. Som Sailor siger til Lula: "Did I ever tell ya that this here jacket represents a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom?" The snakeskin jacket er helt deroppe blandt filmhistoriens allerstørste jakker.

    SvarSlet
  2. Der er også, apropos Martin Sheen, den energiske af- og påtagning af jakke i Jørgen Leths Det gode og det onde (tegnefilm-gentaget i De 5 benspænd) - og hvad er det nu skuespilleren hedder?

    SvarSlet