torsdag den 8. november 2012

Viggopludselighed & Jensstadighed

15 minutter inde i mit foredrag - 3. O-foredrag på 3 uger- på Odense Centralbibliotek, som jeg var ved at tage en taxa til, da jeg kom i tanke om, at det ligger i selve Banegårdscentret, det var blevet en særlig taxatur! - be- og undertitlet "Mikrofongriber! Om at performe en tekst og tekste en performer - eller hvordan man bliver lige så god som D.T. uden at lyde som en dårlig onkel-kopi", fik jeg øje på digteren Viggo Madsen nede - som ikke var særlig langt nede i det koncentreret forseglede rum med et rødt Twin Peaks-agtigt bagtæppe, der gemte på ... en ghettoblaster (hvorpå jeg spillede Dan og Sølvstjernerne, TS Høeg, Frodegruppen 40, Malk de Koijn og Jørgen Sonne") - på bagerste række, og så måtte jeg straks afbryde foredraget og UDPEGE Viggo som den store (OG odenseanske) digter, han er, for det er det, jeg er her for: at UDPEGE DE STORE DIGTERE, og det var det, jeg gjorde hele foredraget, fra Tribini til Signe G, og jeg læste begyndelsen og slutningen på Jens' "Fodboldfesten", som jeg har hørt oplæst til litterære hypnoser mindst 17.000 gange, men som han ikke læser op mere, og jeg savner den grusomt, "Fodboldfesten"-oplæsningen:


Der bliver hentet flere øl.
    Chips knaser og bliver forvekslet med fjernbetjeningen. Folk skal hele tiden tisse, men kampen fortsætter. Der bliver væddet , og i samme øjeblik scorer fjenden. Det er umenneskeligt at se fodboldkamp.
- Brian Laudrup forsøger at finde Laudrup, Kig op Brian! Kig op! Laudrup finter Ireren Donald Lokie...men neeeej han taber den!
   Der bliver hentet flere øl.
Fjernbetjeningen knaser og bliver forvekslet med chips. Folk skal hele tiden vædde, men kampen fortsætter. Der bliver tisset, og i samme øjeblik scorer vi. Det er umenneskeligt at se fodboldkamp.
- Hvilket pragtmål af den 33 årige Brian Laudrup! Hvilket pragtmål! Der er ingen tvivl om at Benfica køber ham nu...Her ser vi målet igen...Brian Laudrup spiller Brian Laudrup, som finder Brian Laudrup, der genialt spiller Laudrup...og baaaang 2-1 til Danmark!!!   Det er noget publikum kan li, parken koger...åh Brian.
   I det samme går lyset overalt på det nordirske stadion. Lyden er forsinket hjemme i stuerne. Kommentatoren taler videre, som om intet er hændt.
   Der bliver hentet flere øl.
Seerne sidder spændt og stirrer på den sorte skærm. Folk går ind og ud af stuerne. De mest entusiastiske kryber tættere på, og betragter koncentreret den sorte skærm.
- Lyset er desværre gået her på Dublin stadion. Det er ikke til at vide  hvornår vi kommer igang igen... Jeg kan desværre ikke se hvad der foregår  på banen, jeg har kun oplevet det her en gang før, det var i 1969. Også  mod Dublin...pudsigt nok, kort efter Brian Laudrup havde scoret sit andet mål for Danmark...vi stiller om til studiet.
   Der bliver hentet flere øl.
 Folk løber frem og tilbage. Det pludselige lys fra studiet overrasker de seere som er tættest på skærmen. De brænder fast. Det er umenneskeligt at se fodboldkamp.
   Tommy Troelsen spørger den pensionerede fodboldspiller Brian Laudrup om han nogensinde har set noget lignende.
- Nå Brian, har du set noget lignende i din karriere som proff?
- Ikke siden 1969, Tommy, ja og så i 2030 regner jeg med  at opleve det igen, men ellers ikke Tommy, ellers har jeg aldrig oplevet det. 

&

Der hentes flere øl.
   Tommy Troelsen går rundt og stemmer dørklokker
- Kampen går snart igang, siger han, hvis I er interesserede, kan jeg meddele at kampen snart går igang!?
   Men folk er ikke interesserede, de sender ham ned efter mere øl og chips og sour and cream fjernbetjeninger. Folk løber frem og tilbage og tisser og ser på murbrokkerne og væggelusene for at følge kampen.
   Vi fører med 480001- 2903. Mål nummer 480001 er et fremragende mål. Det sender glædesbølger rundt fra rum til rum. Spædbørn spiser deres puder af glæde. Den tykke spiser sig selv, men den tynde ser uheldigvis ikke mål nummer 480001 med det samme. Han henter øl. Senere ser han det dog i Ibens højre patte, der sidder på Jørgens pande.
   Der hentes flere øl.
Mændenes skæg vokser vildt gennem husenes sprækker og kroge. Små fugle har bygget reder. Ind i mellem må fuglene flygte, når mændene løber frem og tilbage og tager skægget med sig.
   Tommy Troelsen flyver til sidst op til månen og henter den ned, i sin attachŽmappe. Han skruer en antenne fast lige oven i knolden på månen.
De er nu klar til at genoptage fodboldkampen i Dublin.
- Efter 43 år har Danmarks radio nu den ære at vise resten af Irland -Danmarks kvalifikationskamp til VM i fodbold.  Danmark stiller i sin stærkeste opstilling. På venstre back har vi Brian Laudrup, der har benyttet pausen til at få gigt og reumatisme og afasi. På højre back har vi Brian Laudrup, det har benyttet...
   Folk holder op med at drikke øl.
Månens stærke lys hugger bidder af mørket. Det irriterer Jørgen, der netop stod og råbte 589543 i munden på Jørgen. De løsrevne bidder af mørket rammer ham i hovedet, så han taber Ibens patter.
   Iben ser for første gang i 43 år, at hun mangler sine patter, og det giver anledning til nogen fjendskab.
   Den tykke og den tynde kommer frem bag de beskidte persienner. De stirrer olmt på månens hvidgrå skærm.
- På Irlands hold finder vi den hovedstødstærke Donald Lokie, der har benyttet  pausen til at udskifte sin kone 40 gange. Desuden har vi  målmanden, Donald Lokie, en fremragende boldkunstner...Det skal blive spændende at se om Danmark kan fast holde sin føring på 2-1 efter så mange år.
   Folk ser forundrede på hinanden over hele Danmark.
- 2-1?!  Tror de, det er et puslingehold, vi har med at gøre, man kan sgu da ikke bare annullere det hele! 2-1.
   Landet stinker af brændt hår. Mændenes skæg ulmer og ryger, og det går ikke det her.
De trækker alle deres hårtotter til sig, og så vælter månen over Tommy Troelsen, og så kan han se sin puslingekamp alene. Mørket vender tilbage.
   Der hentes flere øl.
Den tynde ser kampen fra sin sko.
- 667324, råber han lettet. Den tykke spiser gang på gang sig selv, men ser ikke desto mindre kampen imens.
   Iben kysser Gerner Eriksen i øret og hvisker lyserøde ord, men kun for at se hans trommehinde bevæge sig, så hun kan følge med i kampen.
   Der er ingen grænser for Danmarks føring, der er ingen grænser for straffespark, der er ingen grænser for dramatik. Der er ingen grænser for mørkets mystik.
   Sover du menneske?
- Nej jeg ser fodbold!
Hvilken fest.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar