søndag den 12. juni 2011

Sorgfuld læsning af formiddagsblad

Læser Ekstra Bladet i Århus og forstemmes over den ugentlige side med "Bøger": 4 krimer anmeldt, 1 selvbiografi og1 gonzo-romandebut. Anmeldelserne er såmænd kritiske nok, 2 bøger får 2 stjerner, 1 får 1 stjerne ("mere plat en plot", "Talentl'øs bjæffen"), men hvorfor så overhovedet anmelde dem. Hvorfor lade krimierne dominere, når de generelt set er noget læsterligt lort, når de INDRØMMET af avisen selv er noget læsterligt lort? Hvorfor ikke anmelde bare 1 bitte digtsamling, hvorfor ikke anmelde lige præcis Christian Graugaards fine udvalg af Elmer Diktonius, På højden af et øjeblik, der udkom i sidste uge og blev anmeldt i Politiken og WA. Sådan var det ikke i BORUMs tid. BORUM ville ikke bare som en selvfølgelighed have anmeldt Diktonius, men også SAMTLIGE væsentlige undergrundsudgivelser, som han som den eneste i dansk presse gjorde gennem de ret ca. lige så poesi-nedbankende 70'ere, og som det naturligste i verden Henrik Haves Forværelset fra After Hand. Tænk, hvis Ekstra Bladet havde en sider om "Bøger" som disse (ret nøjagtig EB-anmeldelses-korte) "Skyggeportrætter" af Diktonius:

Bellman

Den sprudlende sure vin -
det er dig.
Den beske smag i munden
dagen efter -
også dig.
Alle firkløvere - dig,
alle baghusnælder: dig.
Du:
nattens gud -
på den blanke dag

Björling

Guds væsel går på jagt.
Og finder skarnbasse gulerod
paryk jazz.
Og nedlægger peberkorn
bolcher rævegift.
Englene hylede:
han tygger pibesalmer
i livets vestibule!

Södergran

Stjernefangerske! -
dit hav er glitrende
af guddomssmæld
og døde blomsters knitren.
Ufødt så du alt:
syg helbredte du raske.
ingen avlede digtmyg som du:
livslevende,
blodsugende.

- som tidligere proklameret er Olga Ravn den nye Poul Borum og Femina det nye Ekstra Bladet, hvor Olga for et par uger siden som en selvfølgelighed og som det naturligste i verden anmeldte Mads Myginds glimrende, af alle andre aviser (undtagen WA) ignorerede After Hand-debut, ikke decideret Diktoniusk, men rigtig Ravnsk.

2 kommentarer:

  1. Desværre. Ekstra Bladet bliver ikke længere redigeret, som vinden blæser - hvor skribenter kunne hælde deres lyst og lyster i spalterne. Det var det, der gjorde avisen attraktiv. Ekstra Bladet bliver redigeret ud fra målgruppeanalyser. Målgruppen læser ikke digte. Det gjorde den heller ikke i Borums tid, men det det gjorde den alligevel, for dengang var alle mulig målgruppe.

    SvarSlet
  2. - du har jo helt ret! Men hvis det nu ikke var fordi Weekendavisen også selv har mange undladelsessynder på samvittigheden - så ville jeg nok give dig endnu mere ret! :-)

    Men apropos Diktonius-udgivelsen, så gør jeg mig nogle overvejelser om det der med dansk og svensk, som sikkert også kan gælde det norske.. se her http://perolofdk.wordpress.com/2011/06/14/finlandssvensk-i-danmark/

    SvarSlet