onsdag den 19. januar 2011

Ny og gl. tendens: Højholtciterende titler

Mere at glæde sig til i det tilstundende (det ord bruger man for lidt) forår: Lone Hørslevs nye roman Sorg og camping - der (jo!) har taget navn efter efter en klassisk og uddødelig linje i Per Højholts digt "Personen slår til" i PRAKSIS, 9: Det gentagnes musik:

Når man står og ser et af de nye, lette persontog
komme glidende, godt oppe i fart og med en
slibende, definitiv lyd som når man skærer glas
kan man godt gribes af undren over at livet
som sådant med dets sorg og camping er langt
nok, lige nøjagtigt, fx nåede jeg i dag både
at se en stor tudse ved indgangen til Kvickly og
at forsone mig med at jeg nok ikke får den at se igen.

13 år (TRETTEN ÅR!) efter at Christian Hesselholdt kaldte sit barndom-fragmentarium for Hovedstolen efter Højholts apokryfe bemærkning om, at en forfatter ikke må tage af hovedstolen, og et halvt år efter Peter-Clement Woetmann kaldte sin digtsamling nr. 2 Mit indre Pomepeii efter en slettet linje i et digt af Højholt. Det er en TENDENS!

Og her er, hvad forlaget skriver om Sorg og camping, det er alt sammen meget lovende i sin groft flimrende konkretion (inkl. et nisselandskab som i HH's Ned til hundene, det er også en TENDENS):

Det er en bidende kold vinterdag i 1985.
Oppe i privaten over købmandsbutikken i Løkke vågner Marianne alt for tidligt med en underlig drøm i baghovedet. Det er Jørgens fødselsdag, og julepynten skal op. Det er to dage siden at Gunnhildur forsvandt i sin røde Nissan. Gunnhildur der samme sommer tog Marianne i hånden og sagde Kom vi løber. I Sorg og camping kommer vi i løbet af en enkelt dag ind i hovedet på fem personer: købmandsparret Marianne og Jørgen, Jannie, der hjælper til i deres butik, Jørgens romanskrivende lillebror, Thomas, og hans islandske kone, Gunnhildur. Deres tanker om dem selv og hinanden, om deres valg, drømme og skuffelser blander sig med dagens gøremål, erindrede situationer og sansede glimt fra en sommervarm campingplads i Blåvandshuk. Hjemme i Løkke arrangerer Marianne nisselandskab. Ovre i Poulsens tilbygning steger Jannie bacon til sin syge mor og tænker på sommerfugle. Om aftenen samles de alle, Gunnhildur undtaget, til en kir royal for at fejre Jørgen. Men festlighederne tager en uventet drejning da der pludselig høres larm fra loftet og en af personerne ubemærket forlader selskabet. 220 sider, hæftet. 249,95 kr. Udkommer fredag den 18. marts 2011.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar