søndag den 3. januar 2016

Digteropdagelse in real time: presenting El Forman!

2016s første store opdagelse er digteren EL FORMAN. Min kone fandt "Vandrende Skove" til storskrald for flere måneder siden, men først i går på årets første dag fandt jeg den frem og læste i den.
"Vandrende Skove" er fra 1961 og udgivet på eget forlag. Hvilket virker til at være gældende for seks af Formans i alt otte udgivelser. Bemærkelsesværdigt er det at El Forman blev født i 1892 og altså var 62 år, da hun i 1956 debuterede med digtsamlingen "Tomhed".
Jeg har ikke kunne finde andet info om hende end at Else Marie Pade i 1960erne komponerede musik til en ballet baseret på hendes (altså Forman) digt "Græsstrået".
Er der nogen der ellers ved noget om hende?
Her er et digt fra "Vandrende Skove"
orgel
urfugl
orkester
Akmas sonetter
mor Åses død
birkesuset
lydportaler
trompet
Lars Bukdahl Kender hende heller ikke! Lyder fantastisk! Vil vide mere! ved Asger Schnacks Forlag noget, eller Arne Herløv Petersen !?
Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Jeg har nogle udklip om El Forman og et par af hendes bøger. Hun havde ret tit digte i Politikens søndagsmagasin., fx "Stenblomsten" 30.10.54 og "Bakken", 26.4.58 - med smuk illustration af Des Asmussen
Arne Herløv Petersen
Anders Jørgen Mogensen
Anders Jørgen Mogensen Det virker til at de fleste af El Formans bøger var illustreret. Vandrende Skove indholder 12 illustrationer af Inger Hanmann i stil med den på forsiden.
Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Jeg havde nu kun én bog, og det er den samme, du fandt. Men jeg har set flere, så vidt jeg husker nogle med typografi i forskellige farver, former og størrelser. Jeg har et forestillingsbillede af hende som en slags Sylvia Drusse med flagreærmer - men jeg tror ikke, jeg har set hende. Jeg mener, hun udgav de fleste af sine bøger selv.
Anders Jørgen Mogensen
Anders Jørgen Mogensen Ja så vidt som jeg kan se er det kun Kramsfugle fra 1964, der udkom på Stig Vendelkærs forlag og Streg og Poesi der blev udsendt i1967 af Danmarks apotekerforening som hun ikke har udgivet selv. Men det svært for
Anders Jørgen Mogensen
Anders Jørgen Mogensen det er ikke muligt at finde en komplet bibliografi. den er tilknyttet hendes wikipedia mangler i hvert fald nogle titler som er at finde på antikvariat net og bogtorvet,
Anders Jørgen Mogensen
Anders Jørgen Mogensen https://da.wikipedia.org/wiki/El_Forman

Debut i 1956 med digtsamlingen Tomhed. Græsstrået en Tv-ballet af Else Marie Pade er bygget over et digt af El Forman og koreograferet af Nini Theilade.
da.wikipedia.org
Anders Jørgen Mogensen
Anders Jørgen Mogensen Og her endnu et digt: vandrende skove/lukkede stier/dybet/dødedansen/dommedag/lysning og sang/år jeg har levet/livet der døde
Arne Herløv Petersen
Anders Jørgen Mogensen
Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Jeg syntes jo nok, der skulle være en til - "Syngende blomst", 1961, Thejls Bogtryk, 600 nummererede eks.:

der var en fugl
der var lille og grå
den hade en ørn
i sit hjerte
den sang om alle tings tusindfryd og
alle tings tusindsmerte ---

Anders Jørgen Mogensen
Anders Jørgen Mogensen fedt. Jeg har bestilt nogle flere bøger af hende og jeg er meget spændt på hvad de bringer
Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Dette er så fra Magasinet 1954, to år før hendes bogdebut
Anders Jørgen Mogensen
Arne Herløv Petersen
Arne Herløv Petersen Lidt kuriøst: Hun var født samme år som Seedorff og debuterede samme år som Rifbjerg
Jakob Offersøy Brøbecher

1 kommentar:

  1. Forunderligt, så lidt der skal til, bare man er død nok. Så er det hele pludseligt "fantastisk". Hvad sker der? Hvem er med èt blevet klogere, hvis der altså er tale om klogskab? Og af hvad? Måske skriver de døde simpelthen bedre!

    SvarSlet