tirsdag den 5. januar 2016

Sensationsagtigt, Danmæssigt!!

Asger Schnacks Forlag meddeler:

"Dan Turèlls ”California Notes”

er en hidtil ukendt – af andre end Chili Turèll – håndskrevet dagbog fra 1989 til 1993, begyndende med en rejse med hustru og datter til San Francisco (og Big Sur) og sluttende på Rigshospitalet i København. Bogen vil blive udgivet i fotografisk gengivelse. Den største nyhed for Dan Turèll-læsere i mange år: Digtnotater, drømmeoptegnelser, sproglige snapshots, tanker, ideer, inklusive Dan Turèlls sidste digt (ikke tidligere offentliggjort).
(..) planlagt til udgivelse i marts 2016"

- i mellemtiden kan vi se - jeg har ikke gjort det endnu - DR's Dan Turèll-udgave af Store Danskere, hvor jeg vistnok også selv ævler løs mellem reoler på Gentofte Hovedbibliotek, indtil besøgende børn simpelthen larmer for meget - link HER

5 kommentarer:

  1. Er man taget til nåde igen af Hans Højhed von Schnack?

    SvarSlet
  2. Nej, det er bare FORLAGET AS der ikke har unfriendet mig og hvis opdateringer jeg derfor kan læse og like og videreformidle - personen AS fortsætter med at FB-usynliggøre sig totalt for mig, bedrøveligt nok

    SvarSlet
  3. Dans legekammerat Henrik Have blir også 70 år i marts, mon der kommer noget efterladt ud af ham?

    SvarSlet
  4. Berlingske i dag (linket til af AS's Forlag):

    Det begynder på den amerikanske vestkyst, der inspirerede ham så meget, og hvortil han var rejst med sin hustru Chili og datteren Lotus. Og slutter på Rigshospitalet, hvor han døde, 47 år gammel, af kræft i spiserøret.

    I den 80 sider lange, håndskrevne dagbog, som Dan Turèll selv gav titlen »California Notes«, følger vi digteren fra 1989 til 1993. Med sin karakteristiske sorte håndskrift, som mange vil kende fra »Karma Cowboy« fra 1974, har han kradset digte, drømme, tanker, idéer og ikke mindst sit allersidste digt ned. Altsammen materiale, der aldrig tidligere har været udgivet.

    Men det bliver det nu. Eller rettere til marts, hvor Dan Turèll ville være fyldt 70 år.

    Læs også: »Vangede var Gentoftes Harlem«

    »Jeg var helt uvidende om dagbogens eksistens – anede intet om den,« fortæller digteren og forlæggeren Asger Schnack, der i 1970erne udgav ti af Dan Turèlls bøger på sit forlag, Swing, ligesom han i samme periode var redaktør for vennen på forlaget Borgen.

    »I efteråret sidste år kom Dan Turèlls hustru, Chili, og spurgte, om jeg ville udgive dagbogen på mit forlag.«

    Asger Schnack slog straks til og er nu ved at forberede udgivelsen. Det bliver et fotografisk tryk, så man kan læse dagbogen, som Dan Turèll selv skrev den i hånden.

    »Det er en dagbog af en helt særlig karakter. Den indeholder utraditionelle dagbogs-elementer: Digtudkast, drømmereferater og små snapshots fra San Francisco. Altsammen udtrykt i poetisk form. Det er en litterær udgivelse, men også meget vemodig læsning. Der er en nøgternhed i det, som virker bevægende.«

    Dagbogen er et vigtigt bidrag til Turèlls forfatterskab, mener Asger Schnack.

    »Den giver et førstehåndsindtryk af værkstedet og af den betydning, USA havde for Turèll,« siger han.
    Automatisk udødelighed

    Dan Turèll gav aldrig tilladelse til, at bogen skulle udgives, men det er ikke et problem, mener Asger Schnack. Blandt andet, fordi Dan Turèll selv offentliggjorde dele af de Mayland-kalendere, han skrev tidligere i sit liv, og som Schnack siden udgav et udvalg af.

    »Desuden har Turèll selv skrevet et titelblad til den nye dagbog, hvor der står: Dan Turèll »California Notes«. Det viser, at han har skrevet den som et værk.«

    Dan Turèlls enke, der har rettighederne, mener også, at tiden er inde til at offentliggøre dagbogen.

    »Jeg har siddet tilbage med et valg: »Skal den være gemt og glemt for evigheden, eller skal den ud i verden?« Der går jeg efter min mavefornemmelse og sender den ud i verden. Jeg var færdig med at have alle mulige refleksioner for og imod. Nu er den klar fra mit sted. For at bruge et Dan-ord, synes jeg, at dagbogen danser rigtig godt med hans værker på en helt særlig måde,« siger Chili Turèll.

    Lars Bukdahl, der er litteraturkritiker på Weekendavisen, er yderst begejstret over udsigten til en ny bog fra Dan Turèlls hånd:

    »Hysteriet kan ikke overdrives. Det afhænger selvfølgelig lidt af, hvor meget af teksten i dagbogen, der er sammenfaldende med de sidste bøger og digtsamlinger. Jo mere ren, ny tekst, jo mere sensationelt er det. Også fordi Dan Turèll var en mand, der ikke satte pen til papir, uden at det blev til Dan Turèll-skrift. Alle breve, han har skrevet, til skattevæsenet og hvem som helst, har en automatisk udødelighed,« siger han og tilføjer, at bare det, at Turèlls sidste digt nogensinde bliver trykt, slår ham ud på forhånd.

    »Det er forhåbentlig så monumentalt testamentarisk, som det lyder,« siger han.

    SvarSlet