torsdag den 5. marts 2015

BOGSCAR - Blixen On the Back of Dam

Den er bare først og fremmest så komisk patetisk desperat, denne bog-Oscar-begivenhed, kaldet Blixen-prisen, som de to forfatterforeninger sammen med alskens sponsorer har bakset sammen, jeg mener: rød løber og champagne hos Frimurerlogen! Og så den mærkværdige idé om, at jo flere priser, i alt 12, jo større stråleskær over begivenheden og bogen og bogbranchen. Prisen er et mix af allerede eksisterende priser shanghajet til begivenheden, fx den kæmpe, mærkelige Zinklar--novelle-pris - som i år går til den engelske forfatter Julian Barnes, som da vist ikke er kendt som en stor novelleforfatter? til gengæld vil han forhåndsreklameret være til stede som live glanskastende, verdenskendt forfatter - og nyopfundne priser, redaktørprisen fx, og jep, redakører er og kan være prisværdige, men hvordan og af hvem (Anne Mette Riis Rasmussen, Morten Brask, Lars Ringhof) i alverden determineres redaktørfremragendehed (sandsynligvis har denne redaktør forbedret denne forfatters bog betydeligt?), og så den store pris, selve The Blixen Literary Award (på 100.000 kroner, angiveligt doneret af de to foreninger - går mit kontingent virkelig til det? eller er en masse små priser blevet kannibaliseret?), der på trods af det engelske navn (ingen ende på klodsetheden) tildeles en forfatter for en ny, dansk skønlitterær bog ("som vurderes at have internationalt potentiale" - hvad betyder DET? ikke fx "karat", men "potentiale", kommercielt eller kvalitativt, reelt/realistisk eller principielt/abstrakt? rent mumbo-jumbo) og dermed bare ligner Kritikerprisen (især) og Montanaprisen og halvt skøn/fag-priserne fra Politiken, WA, Berlingske; og principielt kan der selvfølgelig ikke være for mange klækkeligt udpegende priser til gode bøger, men det begynder at være et noget absurd prisHAV,, og selvom priserne uddeles 29. maj er en jury til den primære pris endnu ikke udpeget, ikke ligefrem proft eller praktisk.

Præmieeksempelet på grum, grim koncept-klodsethed er annekteringen af den meget fine, skarpe pris Albert Dams Mindelegat til en Blixen (som alle priser Oscar/Bodil-agtigt kælent kaldes, suk, suk,  suk!) - en pris, der påkalder og ihukommer én alt for usynlig litterær gigant, Dam, underordnes det blankt brand-ificerede navn på en anden og jævnaldrende, alt for synlig gigant, Blixen, marionetholdt skeletvoldtægt!:

Blixenprisen for en markant litterær indsats eller årets talent – Albert Dam-prisen

FUNDATS

En Blixen for en markant litterær indsats eller årets talent – Albert Dam-prisen – uddeles til en dansk mandlig eller kvindelig forfatter for en litterær indsats. Alene talentet er afgørende for tildelingen.

SPONSOR

Albert Dams mindelegat

JURY

Legatudvalg via Dansk Forfatterforening

PRIS

30.000 kr.

6 kommentarer:

 1. enig, men bortset fra det er Julian Barnes en stor og skøn novelleforfatter og "Zinklar-prisen" kunne meget vel være titlen på en af hans noveller.

  SvarSlet
 2. Selvfølgelig går dit forfatterforeningskontingent ikke til nogen pris, Lars! Det ville et enkelt opkald til din forening kunne have opklaret.

  SvarSlet
 3. Og godt ord igen, Peter, men hvor kommer pengene så fra?

  SvarSlet
 4. hvad hvis man ikke er med i dansk forfatterforening eller i danske skønlitterære forfattere? og hvad hvis man er med?

  SvarSlet