tirsdag den 21. december 2010

Undskyld, Thomas Bredsdorff, Erik Svendsen er uforholdsmæssigt værre

Erik Svendsen i Jyllands-Posten om F.P. Jacs Man tror man samler sig til hele livet [Svendsen har ikke fået 'til'et med - han har i det hele taget ikke fået særlig meget med, nogensinde):

Som politisk digter udmærker F.P. Jac sig ved at være komplet talentløs. Øjensynlig vidste han intet om politik, og udfaldene går primært på fysiske træk ved politikerne. Ninn Hansens ansigt ligner en præstekrave - and so what? [så er det da en vidunderligt fin og sjov POETISK sammenligning] F.P. Jacs bedste digtsamling, ”Misfat” (1980) ekkoer af idolet Ray Davies og The Kinks' plade ”Misfits”. Det pudsige er, at den evne til med få velvalgte ord at tegne en skæbne, kreere en social ramme om en figur havde F.P. Jac kun i stærkt begrænset omfang. Han skrev om sig selv og pakker det ind i hittepå-somme ordguirlander. Bestemt med lyrisk sans - men han når i modsætning til Ray Davies slet ikke ud over scenekanten.

Bortset fra at Jac i sine sene radiospil og romaner og digtfortællinger (om ikke mindst Numse-Kaj) var fantastisk til - på Jacistisk - at tegne (også sociale) skæbner, så er det da en skrækkeligt fortegnet idé om, hvad der fordres af en digter; at han skal nå "ud over scenekanten" ved "med få velvalgte ord at tegne en skæbne, kreere en social ramme [sikke også et slemt udtryk: at kreere en ramme, den slags har jeg en rammemand til; seneste kreerede han en smuk ramme til min nyindkøbte Sven Dalsgaard-collage] om en figur" - og siden hvornår er det ikke alt nok, at han og hun skriver om sig selv og pakker det ind i hittepåsomme ordguirlander, det er sgu da selve jobbeskrivelsen for en poet, som hun og han så kan leve mere eller mindre fremragende op til, Jac levede optimalt fremragende op.

Og hvad er det, Jac siger i mit interview med ham i Læberne sproges: Min yndlingsanmelder er ham fra Jyllands-Posten, han jorder mig hver gang, og han er dum som et bræt.

Og fastlåst som en dør.

3 kommentarer:

 1. Hvis Erik Svendsen virkelig er dum og fastlåst, har han forandret sig MEGET, siden jeg havde ham som vejleder i danskfaget på RUC engang midt i halvfemserne. Dengang kunne han sagtens tåle at blive modsagt - ja, værdsatte det vist oven i købet. Det samme gælder i øvrigt Erik Skyum, som jeg har haft som censor.

  Thomas Bredsdorff kender jeg ikke noget til. :-)

  SvarSlet
 2. Svendsen er den fedeste lærer med en undervisningsstil, der er personlig, engagerende og herligt idiosynkratisk. Har ikke haft bedre og skarpere forelæsninger i min tid på RUC.

  Alexander

  SvarSlet
 3. Erik Svendsen befinder sig meget på det jævne,. Hans klichefyldte anmeldelser taler for sig selv; på Jyllands Posten går han vel nærmest som billig arbejdskraft.

  SvarSlet