lørdag den 4. december 2010

Der er Peter og der er Peter, henkastethed og kastethenhed

Trælst som Thomas Bredsdorff i sin patroniserende, lidt henkastede Politiken-anmeldelse af Peter Laugesens nye digtsamling De sagde hans hund havde lopper får det til at lyde som om, han i stedet skriver om Peter Poulsen (hvis man vel at mærke ikke læser citaterne):

Et særligt tonefald, hverdagsagtigt, henkastet, for guds skyld ingen patos, men gerne et par flotte billedsammenstød - så har man det typiske Peter Laugesen-digt [NOT! LB]. Der er mange af slagsen i den nye, lidt henkastede bog./ Somme tider meget henkastet. "Døde billeder/ står som en kegle af støv/ ud af skærmens mund". Længere er den ikke. En tv-anmeldelse? Eller et billedudfald./ Så er der mere energi i andet, næsten lige så kort digt, hvor en lygtepæl står "sort & våd/ op af græsset/ - en søslange/ af jern". Her er der spænding mellem det ranke i observationen og det snoede i billedet, lygtepælen som søslange"./ bedre er Laugesen, når han trækker billederne lidt længere ud. (...) der er et særligt spor til jazzen (...) alt det bedst man, den mand kan, ikke kun små etuder[what? LB] fra værkstedet."

Sikke bla! Jeg synes, det er en utrolig klar og skarp og forfinet bog, i og med sin lynende kastethenhed, lad os opfinde det ord, for at skelne mesterlige Laugesens metode fra middelmådige Poulsens, som det kun i en kriminelt forstokket modernistisk-centrallyrisk optik, der ikke kan få sine billeder spændingsfyldte og udtrukne nok, er mulig at mudre sammen. Men fuck it, for som digteren plat synger:

O vid
at trist
ej den
kan være

som
gevind
har på
sin pære

5 kommentarer:

 1. Man kan jo også lade henkastethed være det rigtige og kalde det kiksede for hensmidthed.

  "Kastethenhed" lyder mere kunstigt end kønt - efter min smag. Så hvis det skal bruges, skal det i hvert fald være som betegnelse for det mindre brugbare, mens det gode ord "henkastethed" betegner det mere brugbare.

  SvarSlet
 2. Det lyder godt, for det ville sgu være synd at kalde et godt digt for "kastethen'et"

  De dårlige har ikke fortjent bedre. ;-)

  SvarSlet
 3. Ups, glemte helt, at jeg er ganske enig i din vurdering af Thomas Bredsdorffs anmeldelse.

  Det er mere tragisk end komisk (hvilket siger en del, da det er temmelig komisk), at en garvet poesianmelder har problemer med at forholde sig til følgende:

  Døde billeder
  står som en kegle af støv
  ud af skærmes mund

  SvarSlet
 4. skærmens mund - skulle der have stået.

  SvarSlet