onsdag den 3. marts 2010

Last News from the Castle

I dag udkommer Hvedekorn 4, 2009, her er den presserende meddelelse:

HVOR STILHEDEN FØRER DET STORE ORD

Bortset fra at god poesi altid er en sensation – og at hvert eneste nummer af Hvedekorn er stoppet til randen med dette det ultimative euforiserende stof – så er scoopet i nr. 4, 2009: MATHIESENS KANON FOR DANSK BILLEDKUNST

Digteren, der hedder Eske til fornavn og som netop har modtager Kritikerprisen, opstiller en alternativ, poetisk liste over de billedkunstnere, der betyder mest for HAM, fra Hinrich Jensen von Holstein, maler, til Buller Hermansen, keramiker; midt imellem finder vi O.D. Mortensen, om hvem det smukt hedder:

På flækkede kæppe af pil,
med en opflosset pind som pensel
dyppet i saft af hyldebær og brombær
tegnede han som vogterdreng
de vilde blomster så omhyggeligt,
at man kunne kende dem igen,
hvis de løb væk.

Der er i alt 26 bidragydere til nummeret, fra den afdøde franskmand Louis Althusser, 1918-1990, som Mikkel Thykier har oversat en vittig prosatekst af, ”Portræt af den materialistiske filosof”, til den unge debutant Bror S. Skardhamar, født 1988, der med parallel nådesløshed gør sig til bedste over en folketale, hvem mon det ligner på en prik: ”Struds var en personlighedsmand/ han var vævende i sin tale/ og flygtig i sine nok-er godt-nok-taler// Så vandet slog krummende tæer i tusinde/ granatsplinter”. Velkommen, Bror, mand!

En hel sektion er viet Interaktiv Poesi: Frederik Bjerre Andersen har skrevet et digt, der også er en instruktion i at tegne det forunderlige væsen en rovhøne på kvadreret papir, og debutant Mathias Winther Madsen præsenterer nye versioner af klassiske selskabslege sten, saks, papir og navneleg: ”Poul Henningsen, Helle Virkner, Klaus Riskær Pedersen og Johanne Luise Heiberg placeres i en dansk domkirke efter eget valg.” …

Og Kristoffer Raasted, Hvedekorns helt egen Georg Gearløs, har opfundet en ny, original måde at skrive TO digte på: Med hver sin hånd skriver han på to computere det samme digt, samtidigt! Og selvfølgelig kalder han de to digte ”Højre hjernehalvdel” og ”Venstre hjernehalvdel”.

Dette er det sidste nummer af Hvedekorn, der udkommer på Borgens Forlag, der gennem 46 år har løftet og båret. 1000 tak for den umådelige indsats. Fra nr. 1, 2010, overtager Rosinante&Co stafetten.

4 kommentarer:

 1. Jeg glæder mig særligt til at læse Kristoffer Raasted (og vel ikke KIRSTOFFER, som dit tag lyder); han er god!

  SvarSlet
 2. Jeg retter og retter og retter! Og ja, vi går ind for Kristoffer og håber og tror på, at han ikke kan overholde sin proklamerede skrivepause!

  SvarSlet
 3. Jeg skal snart have penge for at læse korrektur på din blog ;-)

  SvarSlet
 4. Kristoffer og Jens på bånd: http://e---plus.dk/kassettebaand.html

  SvarSlet