tirsdag den 10. september 2013

Nyt pseudodemokratisk lavpunkt

Politikens Litteraturpris er pseudodemokratisk på samme trælse måde som Weekendavisens og Læsernes Litteraturpris: Avisen vælger et antal nominerede, som læserne kan vælge imellem. Men nu har Politiken så overladt en af nomineringerne til læseklubber på landets biblioteker, ikke de læseklubber, der er eventuelt findes i forvejen, men særlige "registrerede Politiken-læseklubber", til hvilke bibliotekarer - og det er her, pseudo-demokratiet bliver virkelig labyrintisk - udvælger et antal af årets bøger, som læsegruppemedlemmerne så skal læse og vælge imellem, og den bog flest registrerede Politiken-læserklubber stemmer på, bliver så en af de syv nominerede, som Politiken-læserne skal vælge imellem: Folk vælger for helvede ikke en skid, når de bare vælger mellem bøger, litterater og bibliotekarer har valgt, at de skal vælge imellem, og vinder bliver jo bare den populæreste, mest solgte af de udvalgte, trygt lødige/smagfulde bøger, fuldstændig automatisk og forudsigeligt, jf. Kim Leines landslide-sejr sidste år. Og så kan jeg forresten slet ikke forstå, at de tilmeldte bibibliotekarer/biblioteker er okay med Politikens heftige, skamløse branding af sig selv helt ind i deres mødelokaler. Prøv at se, hvor højt frådende oppe at køre litteraturredaktør Jes Stein er over den allerede vellykkede Politikenisering:

Lad mig til slut nævne, at når du deltager i en registreret Politiken-læsegruppe, får du gratis adgang til de litteraturarrangementer, som vi afholder med alle kandidaterne til Politikens Litteraturpris i løbet af januar og februar.
LÆS OGSÅLæserne giver Politikens Litteraturpris til et vildt møde med Grønland
Og så er det jo avis, vi laver: Det siger sig selv, at vi løbende vil bringe reportager i avisen fra diverse læseklubber. Jeg ser det allerede for mig: ’Drama i Charlottenlund. Læseklub dybt uenig om digtsamling!’ Ugen efter fulgt op af denne kioskbasker: ’Roman splitter landsdel: Politiken-læseklubberne i Sønderjylland strides om årets Erling Jepsen-roman’. I dag er det lørdag 7. september, om fire måneder næsten på dato ved vi, hvilken bog læseklubberne indstiller. Jeg glæder mig allerede. 

Ja, det tror og ved Fanden. 

1 kommentar:

  1. Ja, jeg måtte også hive en mild skoggerlatter frem, da jeg læste artiklen på nettet i går.

    SvarSlet