mandag den 7. juni 2010

Hvornår kommer Monogrammer, supplementsbind 1, Martin?

http://politiken.dk/indland/article988652.ece [Monogrammer opererer med 6031 drengenavne og 8190 pigenavne, i alt 14221 fornavne, kun] :

Der er nemlig stort set frit valg på alle hylder, når det gælder fornavne i Danmark. Fra omkring 7.000 godkendte fornavne i 2005 til mere end 20.000 i dag. Efter at Familiestyrelsen under Justitsministeriet overtog tilsynet med danske navne fra Kirkeministeriet med den nye navnelov i april 2006, bliver listen over godkendte navne forøget med cirka 100 fornavne hver måned.

Og selv om man kan frygte, at drengenavnene Blær og Gul eller pigenavnene Paris og Hope vil skubbe ældre danske navne ud af sproget, er der ingen grund til bekymring.»Hvis man trykker alle danske navne i ti bøger, vil syv bind indeholde navne, som kun bæres af en person. To bind ville være med navne, der kun bæres af to, og kun de første 10-20 sider af første bind vil rumme hovedparten af befolkningens navne«, siger [navneforsker] Michael Lerche Nielsen [og sikke et kedeligt værk det også ville blive, sammenlignet med Monogrammer LB]

Når et nyt fornavn skal godkendes, ser man på tre ting. Navnet skal være egnet som fornavn, og her går man ifølge Merethe Johansen fra Familiestyrelsen langt for at få det godkendt. »Der skal meget til, før navnet ikke er egnet som et fornavn«, siger hun. Men navnet må ikke være et ukvemsord, bandeord eller latrinært udtryk. Og så kigger man på, om det ønskede fornavn er et anvendt efternavn. Så længe færre end 3.000 personer bærer et bestemt efternavn, må det ikke benyttes som fornavn, og der er derfor blevet sagt nej til både Mærsk og Trolle som drengenavne.

KH Højholt Bukdahl

Ingen kommentarer:

Send en kommentar