tirsdag den 6. februar 2018

Svend Åge-sus

-->
Svend Åge Madsen har de sidste godt 50 år ladet hovedparten af sine bøger foregå i et genkendeligt, men let forskudt Aarhus. Efterhånden er det snarere Aarhus, der henviser til og reklamerer for forfatterskabet end omvendt, men verdenslitterære Madsen, bosiddende lidt udenfor byen, i Risskov, har altid være en god sportsmand, når lokale kræfter har bedt om at få et ord eller en optræden med på vejen. Eller begge dele på én gang, som tilfældet er i podcasten Scener fra Aarhus (produceret af podcastvirksomheden Akkurator – kan downloades gratis på akkurator.dk).
  Scenerne afslører sig som elleve Madsen-oplæsninger af 3-5 minutters varighed tilsat stemningsfuld (men heldigvis ikke alt for overdøvende) reallyd fra de århusianske locations, hvor de oplæste tekster udspiller sig. De syv af teksterne er uddrag fra romaner og noveller, flertallet, fire, fra Tugt og utugt i mellemtiden, den til alle tider mægtigste Aarhus-roman.
  Fire tekster er – sensation! – nyskrevne, og hvis man som gymnasieelev fra Vejlby-Risskov fulgtes med sin ven, den senere succesforfatter, langs vandet ind til Katedralskolen hver morgen, er fablen om Den Permanente den perfekteste ørehænger. Sådan begynder mysteriet:
  ”I isvinteren 1944 forsvandt Den Permanente Badeanstalt. Nærmere bestemt skete det natten mellem 26. og 27. februar. Det var ingen vidner til hændelsen. Mange mente, at hele bygningsværket var blevet hugget op, parteret og kørt væk i nattens mulm og mørke, sandsynligvis for at ende i private pejse og kakkelovne i denne brændselsfattige tid. Men ikke en knast eller lidt savsmuld blev efterladt.”

1 kommentar:

  1. Hvor, den tekst er oprindelig skrevet til ATLAS OVER AARHUS, jeg var slet ikke klar over, at den var blevet (pod)castet - Er det serien af Søren Rosenberg Pedersen ?

    SvarSlet