søndag den 2. juli 2017

Dobbeltpinlig dobbeltfejl i DETTE århundrede (reklame for sidste)

I min anmeldelse af Levys Menneskeløget Krzadock i WA Bøger fredag navngav jeg hverken det forlag, Escho samarbejder med om den Serie af grotekster, bogen indgår i, korrekt - det hedder bare

Forlaget Sidste Århundrede -

eller navnet på forlagets boss og bogens efterskriftsskribent - han hedder

Mads Peder Lau Pedersen -

og er ligesom Escho-chef Anders Jørgen Mogensen en sand, ung forlagshelt (der er flere!)

(de foreløbig 3 rene Sidste Århundrede-udgivelser er Marcel Schwobbs Monelles bog, Unica Zürns Mørkt forår og Herman Ungers De lemlæstede - sidstnævnte har jeg endnu ikke fået læst, det har jeg tydeligvis at få gjort!

Forlaget Sidste Århundrede

Om forlaget

"Forlaget Sidste Århundrede er stiftet med det formål at udgive overset litteratur i dansk oversættelse. Vi interesserer os især for det excentriske, det monomane, det ekspressionistiske og det groteske."

2 kommentarer:

 1. Sørens Oldebarn har ingen penge2. juli 2017 kl. 10.52

  Den lyder som et must. Jeg læser på forlagets side, at bogen udkom på tysk i 1912. Kan skaberne af filmen "Dr. Caligaris Kabinet" (1920) mon have læst den? Det kunne tyde på (uden jeg har læst bogen endnu), at der er visse sammenfald (selvom der var en stor krig imellem, som ændrede kunsten radikalt). Eller var temaet med videnskabsmænds hypnose af deres svageste patienter 'bare' et tema, som lå lige til højrebenet for de fremsynede?

  SvarSlet
 2. Fra forlaget:
  Vi ved ikke, om skaberne af 'Dr. Caligaris Kabinet' har læst bogen. Levy havde forbindelse til filmkredse og skrev en række manuskripter, bl.a. med Asta Nielsen i hovedrollen, men det indebærer jo ikke nødvendigvis, at folk i den tids filmbranche har læst bogen.

  Men hypnose var et temmelig udbredt motiv i tidens litteratur og også før det, særligt i anden halvdel af det 20. århundrede. Den afdøde litterat Uffe Hansen har fx skrevet en del om mesmerisme, og hypnosemotiver dukker ofte op i tidens mere kulørte og 'weird' litteratur.

  SvarSlet