tirsdag den 4. marts 2014

Emsig Bet-lobbyvirksomhed

Det virker som om, det eneste formål med denne mildest talt dofede lektørudtalelse om Christian Yde Frostholms Paris - en brugsanvisning er at sikre bogens kandidatur til Bukdahls Bet - Den smalle litteraturpris: Absolut smal! Ja, den er temmelig smal selvfølgelig (uironisk parentes: bortset fra at den overhovedet ikke er det; følelser er der heller ikke mangel på (som om der ikke må være det i en bog!), det er bare med en energisk diskretion (frem for en sentimental hujen), de er der), men hvilken bog i denne verden er absolut smal - her med CYFS egen note fra hans hjemmeside:

Anvendelse/målgruppe/niveau
En meget utraditionel og absolut smal rejsebog, der henvender sig til Frostholms publikum, Paris-kendere og frankofile Georges Perec-kendere, man skal ikke forvente en rejseguide i traditionel forstand, men et stemningsskabende billede af steder, besøgt i 1970 [1] og 2013.
Beskrivelse
Den lille bog udkommer som én ud af ialt 6 i rejsebogsserien The Picadilly Expedition Company udgivet af forlaget Asterisk, præsenteret på Sydhavn Station. Frostholms bog relaterer til den fransk-jødiske forfatter, der døde i 1982, bl.a. til hans største værk Livet – en brugsanvisning, og til Perecs store projekt “Stederne”, hvor han registrerede forskellige steder i Paris, her er det en sammenligning mellem Frostholms ophold i Paris i 1970erne [2] og de samme steder set i 2013. Han iagttager folk og lytter, går i gaderne, fotograferer sære ting som et glemt køkkenelement, en række telefonbokse og hjemløses sovesteder. Alt nedfældet i små brudstykker, der tilsammen giver en lidt nedslidt pariserstemning.
Sammenligning
Perec udvalgte 12 parisiske steder, som havde betydet noget for ham og beskrev disse på mange forskellige måder. Frostholm er inspireret af denne metode, dog i meget mindre format. Man bliver selvfølgelig også mindet om Marcel Proust. Amalie Laulund Trudsø har med sin Koordinater beskrevet en række københavnske steder mere personligt udfoldet end denne.
Samlet konklusion
En smal og minimalistisk udgivelse der har bud til litterært interesserede frankofile.
Jette Landberg

[1+2] Perecs beskrivelser stammer fra 1960-70′erne, bogens forfatters Paris-erindringer fra 1990′erne. /CYF

2 kommentarer:

  1. jøsses. hvem skriver lektørudtalelserne? nåmn, jeg har naturligvis STRAKS bestilt bogen.

    SvarSlet
  2. Det gør Jette Landberg.

    SvarSlet