Den umådelige fryd, når man ser, nej, fikserer, nej LÆSER et stykke urbant påskrift (jf. Chresten Forsoms Manhattan) for første gang, selvom det har været der hele tiden, og bare fordi man står ved en fodgængerovergang og venter på, at det bliver grønt, og glaner op i den rigtige skæve vinkel omsider:
PANOPTIKONBYGNINGEN!
(selvom den grandiose, hjørnerundende påskrift ARBEJDERNES LANDSBANK klart er flottere, men den kender jeg kun alt for godt jo)
herlig nærmere info på wikipedia:
SvarSletPanoptikonbygningen er et højhus på 12 etager, der ligger på Vesterbrogade i København ved Københavns Hovedbanegård. Bygningen er opført i 1952 og var det højeste hus i Danmark indtil 1954, hvor det blev overgået af bebyggelsen på Bellahøj. Det er tegnet af Mogens Jacobsen og Alex Poulsen.
Det særprægede navn har bygningen overtaget fra den bygning, der lå på grunden før, men som nedbrændte i januar 1950. I 1885 åbnede den forhenværende direktør for Tivoli Bernhard Olsen Danmarks første vokskabinet, Skandinavisk Panoptikon, på adressen. Ordet panoptikon har flere betydninger hvoraf en altså er vokskabinet. Bygningen var opført 1883-85 efter tegninger af Henrik Hagemann, og flere sale var indrettet af Arnold Krog, der da arbejdede på Hagemanns tegnestue.
I 1898 blev kunstmaler og fabrikant Lauritz Vilhelm Pacht direktør i Skandinavisk Panoptikon. Han havde siden 1896 drevet Danmarks første biograf, Kjøbenhavns Panorama, i en træpavillon foran Københavns Rådhus, der på det tidspunkt var under opførelse. I 1898 blev biografen sagt op, fordi træpavillonen skulle rives ned. Året efter flyttede biografen så ind hos vokskabinettet i Panoptikonbygningen, hvor Pacht drev den frem til sin død i 1912.
I 1909 åbnede endnu en biograf i bygningen, Panoptikon-Teatret. Den eksisterede frem til foråret 1927. På det tidspunkt ønskede bygningens ejer at sælge. Han skyldte et større beløb til den krakkede Diskonto- og Revisionsbanken, der havde pant i bygningen. Arbejdernes Landsbank havde et større beløb til gode i den krakkede bank, og overtog pantet til dækning af gælden. Banken var nemlig vokset ud af dens tidligere lokaler på Frederiksberggade og flyttede således ind i Panoptikonbygningen. Da bygningen brændte i 1950, lod banken den nuværende bygning opføre, hvor banken stadig har adresse.